SPT · INCI-Databasen
 
 

Kosmetikkens historie

Lovgivning

Definition

Indhold i kosmetik

Om kosmetiske produkter

Mærkning af kosmetik

Notifikation af kosmetiske produkter

Alternative testmetoder

Børn og kosmetik

Teenagere og kosmetik

Nanopartikler

Biocider/Desinfektion

Produkttest

Miljø og økologi

Sikkerhedsvurdering

Solbeskyttelse

INCI-Databasen

Er du i tvivl om hvad en ingrediens bruges til i et kosmetisk produkt? Eller vil du gerne vide hvad de latinske navne på ingredienslisten står for? Du kan nu let få disse informationer ved at indtaste det præcise navn på ingrediensen, som den fremgår af indholdsdeklarationen på produktet. Du kan også søge på danske plantenavne, hvorefter deres latinske INCI-betegnelse vil fremgå af søgningen.

 

INCI står for International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. INCI-listen er ikke en liste over anvendte eller tilladte stoffer i kosmetiske produkter. INCI er en liste med en international og ensartet navngivning af ingredienser i kosmetiske produkter. Der findes ca. 8.000 navne på kemiske stoffer og plantebestanddele på INCI-listen. Antallet af stoffer afspejler dog langt fra det reelle antal ingredienser i kosmetiske produkter. Nogle af stofferne på INCI-listen er således, efter de har fået et INCI-navn, ikke længere tilladt at anvende i kosmetiske produkter. Disse stoffer figurerer dog stadig på listen, da den blot er en fælles navnebetegnelse for ingredienser, der på et eller andet tidspunkt er blevet registreret, og altså ikke en liste over tilladte stoffer i kosmetiske produkter.

Alle kosmetiske produkter er i Danmark underlagt kravene i Kosmetikbekendtgørelsen, der er en gennemførelse af EU's Kosmetikdirektiv. En mere detaljeret beskrivelse af INCI, samt relevante links kan findes her.

 

Indtast INCI-navn eller dansk plantenavn:

 

Du kan også finde informationer omkring navngivningen af de latinske navne, eller information omkring de mange forskellige kemiske synonymer;

 

Latinske plantenavne

Plantenavne skrives i den botaniske videnskab normalt ved deres latinske navn. Navnet består af to led, hvor det første er slægtsnavnet og det andet er artsepitet. Artsepitet er tit et adjektiv, der beskriver planten.

 

Hele det videnskabelige navn skrives i kursiv, slægtsnavnet med stort begyndelsesbogstav og artsepitetet med lille begyndelsesbogstav (På INCI-listen skrives alle ingredienser med store bogstaver).

 

I gamle botaniske værker anføres ofte autorer efter det videnskabelige artsnavn. Fx er autorbetegnelsen L.

en forkortelse for Linné, der betyder, at Linné har beskrevet arten. INCI-betegnelsen er baseret på den svenske naturforsker Linnés nomenklatur for botanisk navngivning.

 

Ovenstående billede viser en almindelig stedmorsblomst, kaldet Viola tricolor L. på latin. Viola (Viol) er slægtsnavnet og tricolor er artsepitet og betyder trefarvet (refererer til de tre farver blomsten har). L. betyder, at der er Linné der har beskrevet arten.

Kemiske synonymer

  

Kemiske navne skrives normalt ud fra en videnskabelig nomenklatur. Dog kan nogle navne for samme stof være forskellige. Derudover er der mange forskellige handels- og kaldenavne for kemiske forbindelser. Mange kemiske forbindelser kan nemt have over 30 forskellige synonymer.

 

Det kemiske stof:

- 6-chloro-2- (6-chloro-4-methyl-3-oxobenzo[b]thien-2(3H)-ylidene)-4-methylbenzo[b]thiophene-3(2H)-one

kaldes for eksempel også: - Red No.30 - Helindone Pink CN - ORALITH BRILLIANT PINK R

6,6'-Dichloro-2,3,2',3'-tetrahydro-4,4'-dimethyl-3,3'-dioxo-2,2'-bibenzo[b]thiophene.

 

INCI-nomanklaturen foreskriver, at man så vidt muligt, skal anvende den mest simple kemiske formel eller navn. Ifølge INCI-nomenklaturen er ovenstående stof navngivet VAT RED 1. Denne navngivning er foretaget for at gøre det nemmere at genkende og huske navnet.

 

INCI-nomenklaturen medfører, at de samme ingredienser i indholdsfortegnelsen på kosmetiske produkter har ens betegnelse. Det gør det nemt, at undgå stoffer man eventuelt kan være overfølsom over for. Hvis man har fået oplyst et handelsnavn eller et andet navn af lægen, kan man altid finde de kemiske synonymer på www.chemfinder.com.

 
Brancheforeningen SPT · Børsen · DK-1217 København K · Tel: +45 45 20 20 10 · Fax: +45 45 20 20 15 · Mail: spt@spt.dk